Spelregeltoets

Echte voetballers beheersen de regels
Samen naar een veiliger sportklimaat. Sportiviteit en respect bevorderen; NOC*NSF en de sportbonden trekken hierin gezamenlijk op. Een van de belangrijkste hulpmiddelen hierbij is het vergroten van de spelregelkennis. Om deze kennis onder de sporters te bevorderen, is er de introductie van ‘Masterz’.

Masterz is inzetbaar voor meerdere sporten. Natuurlijk ook voor het voetbal. Via deze officiële KNVB-site leren jeugdspelers (en alle andere voetballers) op een aantrekkelijke én effectieve manier de spelregels beter begrijpen. Voor tweedejaars B-junioren leidt dit uiteindelijk tot het spelregelbewijs.

Met hulp van deze site leren voetballers, al van jongs af aan, ook de regels beter te accepteren en juist toe te passen tijdens de wedstrijd. Dit leidt tot meer begrip voor de beslissingen van de scheidsrechter. Bovendien brengt het beheersen van de regels voor hun team de winst dichter bij!

Op deze site vind je de spelregels van het voetbal in heldere taal. Je vindt er uitleg over de twintig belangrijkste spelsituaties. Je kunt er oefentoetsen maken zoveel als je wilt. Je ziet veel herkenbare voorbeelden die de regels verduidelijken. Ook voor het bestuurders en trainers/coaches is er extra informatie, tools en ander materiaal om de leden net dat extra zetje te geven op weg naar hun spelregelbewijs. De invoering van het spelregelbewijs is een van de maatregelen uit het actieplan ‘Tegen geweld, voor sportiviteit’. Per seizoen 2014/’15 zijn tweedejaars B-junioren verplicht het spelregelbewijs te halen.

Haal je spelregelbewijs voor 1 januari 2015
Ben je klaar om het spelregelbewijs te halen? Ja, activeer dan je account met de gegevens de je hebt gekregen van de K.N.V.B. Na het activeren kan je inloggen en aan de slag.  Om het spelregelbewijs te halen, moet je eerst vijf levels doorlopen. Elke level heeft tien vragen, en je moet er telkens eentje meer goed hebben. Bij level 1 moet je minstens vijf juiste antwoorden geven. Bij level 2 dus zes. Bij level 3 zeven, bij level 4 acht en bij level 5 negen. Deze vijf levels kun je opnieuw doen, zo vaak als je wilt. Tot je klaar bent voor de eindtoets. Deze heeft twintig vragen, waarvan je er zestien (of meer) goed moet hebben. Je hebt hiervoor drie pogingen. Als het je hierin niet is gelukt, vraag dan je club of ze je kunnen helpen.

Toepassen van de regels
Samen – de KNVB en de verenigingen – helpen we de tweedejaars B-junioren om hun spelregelregelbewijs te halen. Dat begint natuurlijk met het helpen om de spelregels onder de knie te krijgen. De spelers zelf kunnen op deze site naar hartenlust lezen, kijken en oefenen. Ondertussen staat de voetbalbond het verenigingsbestuur, de wedstrijdsecretaris en de trainer-coaches bij met praktische extra informatie, tools, tips en middelen. Zoals bijvoorbeeld een handleiding voor de wedstrijdsecretaris, een clubtoets voor tijdens een spelregelavond en oefenmaterialen die trainer/coaches kunnen toepassen tijdens de training. Het is te vinden in bijgaand downloadcentrum. Samen kunnen we de tweedejaars B-junioren optimaal instrueren, informeren en motiveren!

Meest gestelde vragen:

• Een spelregelbewijs maakt voetballers van jongs af aan vertrouwd met de regels en geeft hen meer inzicht in – én begrip voor – beslissingen van de scheidsrechter. Daarnaast zorgt het kennen van de regels voor een sportiever spel, waarbij het juist toepassen van de regels ook nog eens zorgt dat je als team meer kans maakt om te winnen.
  • Het leren kennen en toepassen van de regels begint eigenlijk al vanaf het moment dat de allerkleinsten op voetbal gaan. Het spelregelbewijs voor B-junioren is hierbij het eindpunt, maar is daarnaast ook een start voor een leven lang plezierig voetballen.
  • De website www.voetbalmasterz.nl met aantrekkelijke beelden en begrijpelijke taal, is natuurlijk ook te gebruiken voor D-pupillen en C-junioren. Trainers en begeleiders kunnen zo ook alvast jongere leden van de vereniging bekendmaken met de spelregels. Zodra zij dan tweedejaars B-junior zijn, volgt de vertaling naar de praktijk: hoe kun je door het toepassen van de regels meer wedstrijden winnen? Een mooie aanloop naar het spelregelbewijs, waarmee ook de jeugdige leden kunnen laten zien dat het échte voetballers zijn die de regels kennen en ouders langs de lijn uiteraard ook!
  • De toets vragen zijn gericht op 20 spelsituaties. Uit onderzoek onder scheidsrechters en coaches is gebleken dat rond deze situaties de meeste discussie kan ontstaan over de uitleg en toepassing van de spelregels. Dat zijn spelsituaties die iedereen herkent zoals buitenspel en hands, het principe van de terugspeelbal en de voordeelregel. Alle spelsituaties en –regels zijn in heldere taal omschreven en voorzien van beeld- en filmmateriaal.
  • Op www.voetbalmasterz.nl zijn per spelsituatie oefentoetsen te vinden. De oefentoetsen zijn vrij beschikbaar en mag iedereen (wel of geen B-junior) maken zo vaak hij wil. Het doorlopen van de oefentoetsen is niet noodzakelijk om het spelregelbewijs te halen. Leden die het spelregelbewijs moeten halen zijn wel verplicht de vijf levels doorlopen.